Havtorn


Hem
Fakta om Havtorn
Havtornsolja
Varför använda havtorn?
Vår egna havtornsodling
Forskning & havtorn
 
Webshop
Handcreme
Ansiktscreme
Havtornsprodukter
Bilder på havtorn
Kontakt
  Frågor & svar | Bilder från första skörden
 

Frågor och svar om Havtorn och om att odla havtorn

Hur ska han och hon-plantor placeras i en odling?  Havtorn trivs bäst i lätta jordar med ett PH på 6-7. Plantera så hanar står i vindriktning från vilket det blåser mest under våren. Om rad plantering används så sätt ca 3.5-4.5 meter mellan raderna och plant av stånd på 0.75-1,25m 

Vi har köpt sorterna Romeo och Julia. Det ska vara en romeo på fem Julia ca, stämmer det? Minst var tionde planta bör vara en hane eller mellan ca 10-15% i en hel plantering, men det kan variera på hur man väljer att placera plantorna (Hur många rader, hur långa rader osv)

Vi har tänkt föröka buskarna efter hand genom att göra avläggare. Är detta tillåtet, vilka resultat kan man i så fall förvänta sig?  Vi har inte provat detta. Men Havtorn förökas lättast med att ta rotskotten. Sticklingar tas lämpligast i samband med skörden, årsskott på 10cm i sand. Tänk också på att de flesta sorter är sortskyddade och är förbjudet att föröka utan att betala licens till sortägaren! 

Hur sår vi dem rent placeringsmässigt bäst? I klumpar med en Romeo i mitten och 5 Julior runt om? Eller i rader?
  Fungerar säkert i båda fallen i en mindre plantering men är lättare att hålla ordning i rader. Det finns ju ingen anledning att sätta hanar i en riktning som det inte blåser!  Tänk på att hålla ogräs fritt runt plantan för att ge dem bäta möjliga förutsättning att växa. Detta är extra viktigt när plantorna är unga och mer känsliga. Tänk också på att vilda djur är mycket intresserade av buskarna när de är unga, även sorkar kan ställa till problem då de kan gräva av rötter på buskarna.

Jag har en odlingslott där det finns två havtornsbuskar - en hona och en hane. Förra året fick vi riklig skörd men i år ser det ut som om hanen har dött. Den utvecklas inte utan ser torr och trist ut. Till saken hör att det under förra sommaren var rådjur och skavde på barken som jag sedan försöket att skydda. Men dom lyckades gnaga av ett par decimeter på stammen. Kan detta gjort att hanen nu är död? Havtorn är mycket känsliga för dels ogräs och framförallt tål de inte att barken försvinner. Det säker fejnings skada som orsakats när hjortdjur avlägsnar huden på de nyuppkommna hornen som kliar. I vår plantering hade vi i fjol en skada som orsakades av en för närgången grästrimmer och barken försvann runt vilket ledde till att busken dog direkt. Till detta kommer att hanarna ofta är lite mindre och därmed känsligare. Du får nog plantera en ny hane så fort som möjligt då pollineringen sker vår/tidig sommar.

 

Frågor och svar om Havtrorn - bild från vår odling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(observera att svaren är baserad på vår egen kunskap och erfarenheter och att avvikelser samt variationer naturligtvis förekommer)